Internationaal Kunstweekend 2018

Persbericht
'De kerk van Hengstdijk is warm en vol met kunst'
door Bob Maes 25-11-2018

HENGSTDIJK - Het valt gewoon op, bij het binnenstappen van de Catharinakerk in Hengstdijk. Het is er warm. Dat gebeurt niet vaak in een kerk, zeker niet eind november. ,,Ik heb mijn winterjas helemaal niet nodig”, zegt secretaris Eddie Prince van stichting Behoud Catharinakerk.

De stichting laat de verwarming goed branden tijdens het internationaal kunstweekend. De stookkosten worden betaald door de verkoop van kanskaarten. ,,Iedere keer verkopen we honderden loten”, zegt Prince. De opbrengst is ook steevast gereserveerd voor onderhoud aan de kerk, die nog steeds in functie is, of de verwarming. 
,,We zijn hier 21 jaar geleden mee begonnen”, vertelt Prince. ,,Er kwam een grote restauratie aan, die voor de parochie veel te duur was. We kregen wel een bijdrage van Monumentenzorg, maar dat was nog niet voldoende. Dus ging ik in heel het land met de pet rond. Ik dacht niet dat het iets had uitgehaald, tot ik op een dag een envelop kreeg. Een girorekening van 25.000 gulden. Uit Amsterdam. Zo konden we de restauratie financieren.”

Patrick Cornelis uit Terneuzen tekent de doopvont in de kerk. © Peter Nicolai

Internationaal
Monumentenzorg stelde het kerkbestuur daarop een harde eis: het moest zelf de broek kunnen ophouden voor het onderhoud. Prince: ,,We zijn daarom de deur gaan openen voor publiek. Gingen concerten organiseren, en tentoonstellingen van kunst en - in de winter - kerststallen. Daar komen honderden mensen op af.” 
Het driedaagse internationaal kunstweekend is daar een voorbeeld van. Hoewel, internationaal? ,,Deze keer zijn het kunstenaars uit Zeeland en Vlaanderen. Maar we hebben al Fransen, Duitsers, Engelsen en zelfs Roemenen en Hongaren gehad.”

We zoeken kwalita­tief betere kunste­naars
Het vlaggetje achter de naam is ook niet leidend. Dat is kwaliteit, zegt Prince. ,,Tijdens de zomertentoonstellingen kan iedereen zich inschrijven, maar nu is de keuring strenger. We zoeken kwalitatief betere kunstenaars.” Patrick Cornelis heeft de zegen gekregen. De uitverkoren Terneuzenaar tekent met potlood de doopvont van de Catharinakerk. Zaterdagmiddag is hij ongeveer halverwege. ,,Dan kan ik me hier een beetje bezighouden.” Cornelis maakt tekeningen met pen en potlood, maar is ook beeldhouwer. ,,In de winter teken ik meer. Beeldhouwen doe ik mijn schuurtje en dat is in de winter te koud. Ik gebruik vooral natuurlijke vormen. Een vis, een bloem, een schelp. Ik ben niet zo voor het abstracte.”  

Behalve Cornelis exposeert nog een tiental kunstenaars. De stichting hoopt zo’n zeshonderd mensen te trekken. Maandag weet de club het zeker, al is het dan vooral bezig met opruimen. Prince: ,,Want ‘s avonds is hier weer gewoon een dienst.”