22 november 2007 Toekenning Culturele Prijs (waarderingsprijs) 2007 gemeente Hulst 

Persbericht
'Steeds iets nieuws lanceren'
door Jeanette Vergouwen

Vrijdag 16 november 2007 - Donderdag 22 november wordt de tiende editie van het Internationaal Kunstweekend in de H. Catharinakerk in Hengstdijk geopend door wethouder Frank van Driessche. Drie dagen kunnen in de dorpskerk kunstliefhebbers en publiek uit België en Nederland elkaar ontmoeten en discussiëren over kunst.

HENGSTDIJK - Het vignet van het Internationaal Kunstweekend Hengstdijk geeft precies aan waar het om draait: een schilderspalet met kwast en een paard.

De leden van het comité: Nel van der Meij, Eddie Prince, Jo de Cock, Henny Merckx, George Sponselee en Evert Prince zijn nog steeds een beetje onder de indruk van de toekenning van de culturele waarderingsprijs 2007 van de gemeente Hulst.

Nel van der Meij: "We vielen allemaal stil, toen de wethouder tijdens de vergadering binnenkwam. Het overviel ons. Natuurlijk zijn we blij. Het is een publieke waardering."

Evert Prince vult aan: "We hebben het best verdiend. Jaren hebben we ons vrijwillig ingezet en dit is niet alleen een schouderklop, het is ook een stimulans om door te gaan en het nog beter te doen." Tijdens de uitreiking van de cultuurprijs aanstaande donderdag door burgemeester Jan Frans Mulder wil het comité ook Anette Hogenboom, die de kar in de eerste jaren trok, betrekken.

Het comité van het Internationaal Kunstweekend Hengstdijk: Jo de Cock, Nel van der Meij, George Sponselee, Evert Prince en Eddie Prince (vlnr). 
foto Wim Kooyman

Het Internationaal Kunstweekend onderscheidt zich in zekere mate van het kunstweekend in Graauw en de kunstmaand in Hulst. Prince: "Het gebouw is bijzonder van sfeer met een speciale belichting. De ruimte leent zich goed voor de werken en het aanbod is elke keer anders en afwisselend. De kunstenaars, een combinatie van goede amateurs en professionals, exposeren een, hoogu it tweemaal in de Catharinakerk. Die diversiteit werkt, want het publiek neemt de tijd om alle werken te bekijken."

Vanwege het dubbel lustrum wordt een extra dag toegevoegd aan het weekend. De opening, met toespraakjes, muziek door organist Arie Karreman en het Vocaal Kwartet Terneuzen en gedichten die voorgedragen worden door Stephan Mercx, is donderd agavond en daarna zijn de werken van Gerard van de Bergh, Elly Ev en, Justine Moorthamer-Franken, Garda van de Ham-van der Kroft, Tonnie Hermans, Frank van Hest, Michiel Holtgreve, Johny de Jonge , Rik Lambert, Cees van Langevelde, Monique Laurens, Tatyana Say, Li nda Schot, Victor Spasov, Anna van Tienen-Davidenko en Marleen Verstra eten te zien op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang tot de expositie is gratis.

Tien jaar geleden moest het comité elk dubbeltje omdraaien, maar nu weten ze dat ze met de verkoop van koffie en kanskaarten de begroting rond kunnen krijgen. Ze kunnen ook altijd rekenen op een vaste groep vrijwilligers en de bezoekers kunnen door het kopen van kanskaarten een kunstwerk winnen dat door de exposanten beschikbaar wordt gesteld. De trekking is zondag om 17.00 uur.

Van der Meij bezoekt en selecteert de kunstenaars. Ze wil de komende jaren meer letten op kwaliteit en ook betere afspraken maken over de afmetingen van de werken, zodat ze goed uitkomen in de kerkruimte.

Als de expositie is afgelopen, begint het comité meteen aan de voorbereiding van de volgende kunstevenementen, de juli kunstmaand waar vooral regionale mensen de kans krijgen zich te manifesteren en het Internationaal kunstweekend 2008.

Van der Meij: "We proberen steeds iets nieuws te lanceren. Dit jaar dus de uitbreiding met één dag, de volgende keer misschien weer eens met meer sculpturen ook buiten het gebouw. We onderhouden nog steeds contacten met de Piet Stautkring Beveren en de Kunstgroep Gent. We kunnen in Hengstdijk nog jaren vooruit. De culturele waarderingsprijs is voor ons het duwtje in de rug om op deze weg voort te gaan."

speech burgemeester gemeente hulst J.F.Mulder

De uitreiking

De prijzen